Börja med pensionen

I mitt förra (och första inlägg) beskrev jag hur jag under 2019 fick ett uppvaknande och insåg att jag var tvungen att strukturera och prioritera mitt sparande.

Det första steget var att se över min allmänna pension samt tjänstepension som jag fått inbetald av olika arbetsgivare under åren. Via www.minpension.se kan man med hjälp av ett BankID få en god överblick över båda dessa, så se till att göra detta.

Den allmänna pensionen kommer man åt via www.pensionsmyndigheten.se. Där såg jag att jag hade valt fyra olika fonder med medelmåttig avkastning och ganska medelmåttig avgift. När det gäller fonder så är själva fondavgiften extremt avgörande. En ”lite” dyrare fond påverkar ditt slutliga kapital rejält i slutändan (detta kommer jag säkert skriva om lite längre fram). Efter att ha googlat och läst en del så var det en förvånande enighet bland skribenter vad man skulle välja, här var det AP7 Såfa som gällde. Nu vill jag vara tydlig att detta inte skall ses som ett direkt råd. Se till att göra en egen analys om vad som passar din situation bäst.

För min tjänstepension var jag ärligt talat extrem vilsen. Jag valde till slut att ta hjälp av Småspararguiden och deras tjänst "Pensionsrapport". Jag skickade in en sammanställning från MinPension och efter någon dag fick jag svar från Patrick Siegbahn. Vissa pensioner låg OK placerade medans vissa låg helt fel, både avgift- och riskmässigt. Efter att jag gjorde om mina val enligt pensionsrapporten tog det nästan 6 månader innan allt var flyttat, helt otroligt.

Nåja, nu ligger de rätt placerade och de får ticka på tills det är dags för pensionen :) Om ni är osäkra så kan jag rekommendera Småspararnas tjänst. Den hjälpte mig på ett mycket bra sätt.



Disclaimer

Inget som skrivs gällande ekonomi, aktier, fonder och andra investeringar skall ses som rådgivning. Gör alltid din egen bedömning och analys innan du gör en investering. Att något historiskt genererat avkastning garanterar inte detta i framtiden.

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg