Hur mycket använder- och behöver vi?



Vår familj har haft turen men också möjligheten genom hårt arbete att ha en god ekonomi. Detta har lett till en viss konsumtionsvana som visserligen inte är extrem eller osund, men vi lyckas ofta köpa saker som vi kanske inte använder allt för ofta.
Samma sak gäller mig själv kanske ännu mer. Med en hobby som en slags samlare av popkultur har jag samlat på mig vissa saker som inom dessa kretsar får anses som unika. Jag har under denna tid haft extremt kul med att jaga dessa saker, både genom köp och research på nätet men också genom resor och mässor i alla möjliga länder. Dessa resor har varit fantastiska och något som jag kommer ha med mig rsten av livet.
Men vad händer med de saker man anskaffar? Jag satt med min fru häromdagen och vi kom in på detta då jag hade sålt av lite saker. Frugan undrade varför jag hade gjort detta. Svaret var att jag naturligtvis tycker dessa saker är kul, men det ger mig i nuläget ingen mer glädje i mitt "vardagliga liv". Det är kul att samla och gå igenom samlingen men på det stora hela vet jag inte hur mycket energi och lycka det ger mig. Jag får väl säga att jag blivit gammal och gubbig helt enkelt. I och med finans och investeringar är det som intresserar mig just nu så har jag tagit beslutet att sälja av mer och mer saker för att kunna investera detta löpande. Men låter inte detta tråkigt, jo kanske. Men det ger mig på sikt ännu mer möjlighet att skaffa mig mer frihet som jag fortfarande längtar efter. Inga mer sura kunder på jobbet, inga mer diskussioner med motparter eller kollegor. Helt enkelt mer möjlighet för mig att göra vad jag och min familj känner för.

Lite inspirerad blir man av The Minimalists, men visst de är väl kanske lite extrema. Dock har jag börjat att rensa ut förråd, bokhyllor, skåp med allt från böcker jag aldrig läst (och sannolikt aldrig kommer läsa), gamla teknikprylar, TV-spel mm. Vissa saker kan man få nån krona för, vissa saker skänker jag bort. Dock ska man inte underskatta känslan av att få rensa ut saker, helt obeskrivligt :)



Kommentarer

Populära inlägg